Varför Gud gav oss kaffe

Den här veckan stod jag ansikte mot ansikte med ett genuint dilemma. Jag hade flera möten över hela stan och av någon anledning räknade jag fel och slutade med en 2-1/2 timmes mellanrum mellan mötena. Jag hatar att slösa tid, men om jag körde tillbaka till mitt kontor skulle jag helt enkelt behöva återvända till mitt möte senare och med kostnaden för bensin nuförtiden kan man inte vara för försiktig.

Du vet att gasen blir hög när det kostar mer att fylla på bilen än vad bilen faktiskt är värd. Det mest värdefulla i min bil är i min bensintank.

Jag åtgärdade situationen genom att stanna till i ett litet kafé för en kopp Joe. För mig finns det ingen dålig tid att ta en kopp kaffe, trots priset. Jag beställde mitt kaffe och när servitrisen kom med det började jag tänka på kaffe. Varför gav Gud oss ​​kaffe?

Sedan gick tankarna tillbaka till min farfar, vars största gåva till mig var kärleken till kaffe. Ingen älskade kaffe mer. Jag minns ett av hans favoritcitat, “Du kan alltid tala om för en man genom kaffet han dricker.”

Anathema för min farfar var tanken på snabbkaffe. Ingen man, enligt hans åsikt, skulle någonsin dricka något sådant. “Om en man skulle dricka snabbkaffe,” piggnade min farfar till, “det går inte att säga vad han annars skulle göra. Lita aldrig på en man som dricker snabbkaffe.”

Att koka kaffe var en konstform för min farfar. Det fanns ett rätt sätt och ett fel sätt att göra kaffe på, och han insisterade alltid på rätt sätt. Naturligtvis var rätt sätt hans sätt.

I farfars kök stod en gammal vedeldad kockspis. Min mormor lagade mat på denna uråldriga apparat i mer än 50 år. På denna gammaldags spis bryggde min farfar sin berömda lerbuljong. Han lät aldrig min mormor göra brygden; det var hans jobb, som han tog på allvar.

En gång på hans födelsedag, vi alla chippade in och köpte en elektrisk kaffekanna till honom. Jag hade aldrig sett min farfar så arg. När han såg vad det var, ville han inte ens ta det ur lådan.

Han hade starka idéer om kaffe och hur det skulle bryggas och ve den som motsatte sig hans idéer.

Farfar hade alltid eld i den gamla vedköksspisen och på baksidan av spisen hade han sin kaffekanna, en stor 2-liters kanna – en av de där gammaldags perkolatorerna som sedan länge gått ur mode. Kaffet stod alltid på, och oavsett när man tittade in för att träffa honom hade han alltid “färskt” kaffebryggning.

När jag säger “färskt” måste jag förklara. Egentligen var kaffet bara färskt på söndagen. På lördagskvällen tömde han rutinmässigt kaffekannan och lagade färskt kaffe till söndagsmorgonen.

Han hade en gammal kaffekvarn och malde kaffebönorna på lördagskvällen. Han stoppade lite annat i kaffet, jag har aldrig kommit på vad. En sak jag vet att han stoppade i var ett krossat äggskal. Vad det gjorde med hans kaffe har jag ingen aning om men farfar var säker på att det var en viktig ingrediens.

De nymalda kaffebönorna sattes i, kastrullen fylldes med färskvatten och ställdes på baksidan av spisen för att sakta piggna till. Detta kaffe skulle räcka hela veckan. Kaffet var så starkt på söndagen att om det inte väckte dig på morgonen så var du död.

Faktum är att kusin Ernie dog på en söndagseftermiddag, så min farfar berättar historien, och en klunk av hans svarta kaffe väckte honom och han levde sju år till, vilket var olyckligt för farfar, eftersom han var tvungen att försörja honom.

Innan han gick i pension varje kväll tog min farfar hand om sitt kaffe. Han skulle nymala några kaffebönor, strö det ovanpå den gamla kaffesumpen och sedan lägga till ett nykrossat äggskal. Sedan skulle han fylla på kaffekannan med vatten.

Hans kaffe sipprade 24/7 och på lördagen var det så starkt att du behövde en halv kopp socker bara för att dricka en kopp. Den var tjock nog att använda som sirap på dina pannkakor, men så stark att den löste upp dina pannkakor innan du kunde äta dem.

Min mormor försökte en gång diska kaffekannan. När min farfar såg henne blev han rasande, “Tvätta aldrig den där kaffekannan”, sprutade han, “du kommer att förstöra dess karaktär och en kaffekanna behöver mycket karaktär för att göra gott kaffe.”

När min farfar dog tittade jag på hans gamla svarta kaffekanna och upptäckte två saker. En, den ursprungliga färgen var blå. Och två, även om det ursprungligen var en 2-liters gryta, kunde den bara ta tre liter vatten. “Karaktären”, så viktig för min farfar, hade byggt upp så mycket under åren att dess kapacitet minskade.

När jag begrundade min farfar, tänkte jag på min himmelske Fader och hans gåvor. Bibeln uttrycker det så här; “Varje god gåva och varje fullkomlig gåva kommer från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken det inte finns någon föränderlighet och ingen skugga av omvändning” (Jakob 1:17).

Jag vet verkligen inte varför Gud gav oss kaffe, men jag vet att Guds karaktär är av sådan karaktär att den aldrig minskar hans förmåga att välsigna mig varje dag.