Hur bra är en vegankost?

Följ med mig när jag utforskar fördelarna med att vara helt vegetarian istället för att hålla fast vid den traditionella kosten med kött och grönsaker. Den senaste tiden har oron uppstått efter att min syster dog i bukspottkörtelcancer för ett par år sedan och ett kluster av cystor hittades på min bukspottkörtel. Vissa oförklarliga smärtor och min stigande ålder har varnat mig för att hålla fast vid mina normala vanor, speciellt när det gäller mat.

För några år sedan lutade jag mer åt grönsaker och frukter att jag planerade min trädgård för att rymma många fruktträd och fläckar för att odla dem. Övningen i att utföra uppgifter för att underhålla dessa saker har bidragit till min regim.

Den senaste tiden har jag dock ägnat alldeles för mycket tid åt att sitta och skriva, speciellt nu det är vinter på södra halvklotet. Detta har tagit ut sin rätt på min kropp och att vara medveten om att brist på motion är ett recept på cancer och andra hälsoproblem är mitt sinne bestämt.

Vad kan jag göra för att avvärja oönskade sjukdomar som cancer? Efter att precis ha skrivit en artikel om kolorektal cancer är en av de första sakerna som dyker upp är effekten av rött kött på kroppen. Det är något som har smugit sig tillbaka i min kost de senaste månaderna och nu känns det som ett gift. Kanske en vegansk kost är svaret. Här är vad som har upptäckts hittills.

Enligt vissa forskare rekommenderas växtbaserad kost eftersom vi drar våra kalorier från spannmålsbaserade produkter, frukt och grönsaker. De hävdar att 70 % av alla sjukdomar, inklusive en tredjedel av alla cancerfall, är relaterade till kosten. De hävdar också att en vegetarisk kost minskar risken för fetma, kranskärlssjukdom, högt blodtryck och vissa cancerformer.

Den cancerlista som kan förebyggas omfattar kolon, bröst, prostata, mage, lunga och matstrupe. Dess fettsnåla egenskaper kan också vända tillstånd, såsom de som är relaterade till hjärtat. I min kost än så länge finns inget socker- eller saltintag annat än vad som finns i vissa livsmedel.

Med mindre animaliskt fett och kolesterol blir det mer fiber- och antioxidantrika produkter och för mig betyder det bättre immunförsvar överlag. Summan av kardemumman är varför inte börja på en vegansk kost idag? Nästa sak är att leta fram några bra recept för att hjälpa mig på vägen.

Alla som är överviktiga eller lider av något av de tillstånd som nämns i den här artikeln rekommenderas bäst att prova bytet från djur- till växtbaserade måltider. På så sätt kan de själva se vilken effekt de får. Det finns inget att förlora och för mig kan det åtminstone finnas allt att vinna.